Dolar 45,0245
Euro 52,7553
Altın 6.803,12
BİST 14.270,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Açık
Ankara
13°C
Açık
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Corona Aşılarında İkinci Hatırlatma Dozu

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı, Yazar mtorun3@gmail.com    
1 Nisan 2022 12:32

Dr.Mustafa Torun

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
mtorun3@gmail.com

“Fikirlerin maddi kökeni,onların gücünü meydan getirir.”
(Karl Marks)

Geçenlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) mRNA aşılarıyla ilgili olarak bazı kararları onayladı.Bu kararlara göre Moderna ve Biontek aşılarının ikinci anımsatma dozları İle ilgili olarak yapılan tartışmalara bir derece son verdi gibi.Ülkemizde Biontek diye bildiğimiz Comirnaty aşısı (halkımızın deyimi ile Alman aşısı),başta sağlıkçılar olmak üzere birçok insanımıza üçüncü doz şeklinde,yani bilimsel anlamda birinci anımsatma dozu olarak yapılmıştır.
*
Yeni doz aşı yaptıracakmıyız?
Yaptıracaksak ne zaman yaptıracağız? diye sorular İle devamlı karşılaşmaktayız.
FDA yukarıda da belirttiğimiz üzere bu konulara açıklık getirmiştir.
*
▪️Yaşlı ve bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle baskılanmış kişilere Moderna ve Biontek gibi mRNA AŞILARI ikinci anımsatma dozunu (4.aşı) son aşıdan en az dört ay sonra yapılmasını uygun görmüştür.
▪️Acil kullanım onayı olarak 12,18 ve 50 yaş üzeri bağışıklığı baskılanmışlara aynı aşıların yapılması İle hastalanma,hastanelere yatma ve ölüm oranlarının düştüğü belirtilmiştir.
*
Herzaman belirttiğim gibi İnaktif Korona AŞILARI,salgın başlangıcında ve henüz varyantlar meydana çıkmadan önce uygulanmaları son derece anlamlı idi.Bu aşamalardan sonra etkinlikleri nispeten az olup, daha aktif aşıların(mRNA AŞILARI gibi) uygulanmaları aksi ispat edilene kadar daha akıllı ve bilimsel bir çözüm olmuştur.
*
Bilim;Dünyayı ve evreni bilme,tanıma eylemlerinin disipline edilmiş şekli,yaşamda en gerçek yol gösterici ise bundan asla vazgeçmeyelim.Pandemi bize bu gerçeği acı bir şekilde göstermiştir.Bu böyle biline!
*
“Elden Ayaktan Düşmeden”haydi hep beraber ayağa kalkıp,ülkemizi çağdaş,emekten,bilimden yana,eşitlikçi bir demokrasiye kazandıralım.Ne dersiniz?

AŞILAR KİMSENİN MALI DEĞİLDİR. EVRENSELDİR.

SAĞLIK VE EĞİTİM DOĞUŞTAN KAZANILMIŞ İNSAN HAKKIDIR. ALINIP SATILAMAZ.

PANDEMİ HENÜZ BİTMEMİŞTİR.

VİRÜSÜN İLERİDE KENDİNİ SINIRLANDIRIP ,SINIRLANDIRMAYACAĞI HENÜZ BİLİNMEMEKTEDİR.KİŞİSEL ÖNLEMLERE DEVAM.

Sözlerimizi Kul Ahmet’ten alınma Arif Sağ ustamızın derlediği güzelim Kahramanmaraş türküsü İle bitirelim.

Seher Yeli Nazlı Yare
Bildir Beni Bildir Beni
Düşmüşüm Elden Ayaktan
Kaldır Beni Kaldır Beni

Sevgilerimle…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.