Manisa Tarzanı
Manisa Tarzanı adıyla yaygın bir üne kavuşan Ahmeddin Carlak 1899 yılında Irak’ın Samarra kentinde doğdu. Anadolu ‘da Kurtuluş Savaşı’na nefer olarak katıldı ; Cumhuriyet dönemi başlarında Manisa’ya geldi Belediyede ” bahçıvan yardımcılığı ” görevini üstlendi ; bunu yaşamı için var gücüyle çalıştı.
Ağaç dikip yetiştirmeyi kutsal bir görev algıladı.Yaz kış siyah bir şortla , ayağında lastik ayakkabıyla şehrin sokaklarında , Sipil Dağına 20 bin fidan dikti . Her öğle vaktini ,Manisa Topkale’deki Kurtuluş Savaşın’dan kalma topu ateşleyerek , Manisalılara bilirdi.
Manisalı genç kızlara , kente gelen sanatçılara çiçek sunardı. Spil Dağı’nda çadır kuran Yörüklerin kızlarına boncuk armağan etmeyi , çocuklara akide şekeri dağıtmayı , yoksullara para yardımında bulunmayı hiç ihmal etmezdi.
Dağları seviyordu Sinemanın tutkunuydu , Ulusal Bayramlarda göğsüne bağladığı palmiye üzerine Istiklal Madalyasını takarak katılırdı , bundan büyük gurur ve sevinç duyardı . Dağda bir kulübede barınırdı , hiç evlenmedi . Efsanevi yaşamıyla hep ilgi odağı oldu. Özgür bir yurttaş olarak yurttaş olarak yaşamayı temel ilke saydı. Kent sevgisiyle kent adına çalıştı , adı Manisa ile özdeşleşti ,Manisa’nın merkezine heykeli dikildi .
Manisa Tarzanı 31 Mayıs 1963 tarihinde gözlerini yaşama yumdu .Görkemli bir cenaze töreniyle çok sevdiği Manisa’da toprağa verildi. Doğa ve ağaç sevgisinin simgesi , çevreciliğin önderi olarak iz bıraktı . Anısına kitaplar , makaleler, şiirler yazıldı .
Araştırmacı Yazar Gezgin Nuri Özmut
Nuri kardeşim Manisa Tarzanı’nı çok duymuştum fakat kendisini senin sayende daha iyi tanımış oldum her zaman olduğu gibi akıcı ve sürükleyici yazılarla bizleri sevindiriyorsun başarılarının devamını diliyorum Bir sonraki yazını sabırsızlıkla bekler saygılarımı arz ederim
Nuri bey manisa tarzanini hic duyamamistim cok güzel olmus elinize saglik derin bilgilerinize
Harika bir yazı emeğinize sağlık Nuri Bey
Cok guzel yazilarin nuri.herbiri cok ayri ilgi cekici.cok tesekkurler.