Dolar 28,9059
Euro 31,2927
Altın 1.882,53
BİST 8.087,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Az Bulutlu
Ankara
13°C
Az Bulutlu
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 9°C
Cum 7°C

Ey Solomonlar Çıkın Şu Paradokstan

ceylan.ceyla@gmail.com Kurumsal Eğitim Direktörü - Engürü Dergisi İmtiyaz Sahibi
24 Ocak 2023 17:12

EY SOLOMONLAR ÇIKIN ŞU PARADOKSTAN

Kral Süleyman Paradoksu, insanların başkalarının sorunları hakkında akıl yürütürken daha akıllıca düşündüklerini söylüyor. Kral Süleyman etkileyici bir zeka sergileyerek çok sayıda zor sorunu kolayca çözmesi, bilgeliği ve adaleti ile biliniyor. Rivayet odur ki; başkalarının meselelerini halletmekte sergilediği sağduyuyu kendi özel yaşamına uygulayamamış. Aldığı kötü kişisel kararlarla krallığının çöküşüne neden olmuş. Bunun sonucunda da adı ile anılan bir paradoks ortaya atılmış.

Eski İsrail’in Kralı olan Süleyman nam-ı diğer Solomon, Yahudilikte ve Hıristiyanlıkta sadece kral, İslâmda ise hükümdar-peygamber olarak kabul edilmektedir bilgisini verip devam edelim.

2014 yılında Waterloo Üniversitesi ve Michigan Üniversitesinden Igor Grossmann ve Ethan Kross, Solomon paradoksunu araştıran makaleler yayınlamışlar. Üç kritik soruyu cevaplamak için üç farklı çalışma yürütmüşler:

Süleyman paradoksu var mı? Yani biz insan evlatları gerçekten başkalarının sorunlarını kendi sorunlarımızdan daha iyi mi çözüyoruz? Kendini uzaklaştırmanın muhakeme üzerinde olumlu bir etkisi var mı acaba? İleri yaşın akıl yürütme üzerinde olumlu bir etkisi olabilir mi?

Ulaştıkları sonuçlar şöyle olmuş; birincisi bu paradoks gerçekten varmış. İnsanlar kendi sorunlarına kıyasla başka birinin sorunları hakkında daha başarılı bir biçimde akıl yürütebiliyorlarmış. İkincisi araştırmacılar kendi sorunlarımızdan uzaklaştığımızda, mantıklı kararlar vermede çok daha iyi olduğumuzu görmüşler. Son olarak akıllı muhakeme söz konusu olduğunda yaşlılar ve gençler arasında anlamlı bir fark yokmuş. Hem gençler hem de yaşlılar, Süleyman’ın paradoksuna eşit derecede duyarlıymış.

Peki Kral Süleyman’ın paradoksu bize ne anlatıyor? Kendimize iyi bir öğüt vermek istiyorsak, bir adım geri atabilmemiz gerekiyor. Kim olduğumuzu anlamak ve gelişmek için olumlu adımlar atmak istiyorsak, kendi hayatlarımıza başka karakterler gibi davranabilmeliyiz. Kendi sorunlarımız söz konusu olduğunda zayıf akıl yürütmemizin olası olduğunu her daim hatırlamamız etkili olacaktır.

Ez cümle; başka fikirlere kulak asmak bize kazanım sağlar. Yapmak istediğiniz gerçekten sorun çözmek ve değer katmaksa, siyasi areneda kulakları sağır olmuş krallarımıza alt yazı geçiyoruz affınıza mağruren!

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.