Dolar 45,2007
Euro 52,9345
Altın 6.637,31
BİST 14.394,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 9°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
9°C
Hafif Yağmurlu
Pts 6°C
Sal 11°C
Çar 14°C
Per 18°C

1 Ekmeğe 100 Lira Verir Misiniz?

ceylan.ceyla@gmail.com Kurumsal Eğitim Direktörü - Engürü Dergisi İmtiyaz Sahibi
5 Temmuz 2022 19:51

Giffen malıysa mümkün. Ay Ceyla ne diyorsun Allah aşkına, elimizde bir ekmek kaldı zaten, o da 100 lira olmasın artık, halimiz ortada diye yükseldiniz şimdi. Sakin olun rica ediyorum, bende tam içinde bulunduğumuz durumun sebebini izah etmeye çalışıyorum.

Öncelikle nedir bu Giffen malı? Standart ekonomik ve tüketici talep teorisine meydan okuyan, düşük gelirli, lüks olmayan bir üründür diyor uzmanlar. Birazdan daha net anlayacaksınız ne olduğunu; Giffen mallarına olan talep, fiyat yükseldiğinde artıp fiyat düştüğünde düşüyormuş. Bir ürün, yalnızca belirli koşullar yerine getirildiğinde Giffen malı olabiliyormuş. Ürün, sınırlı sayıda ikamesi olan gıda yani temel bir ürün olmak zorundaymış; pirinç, tuz, patates ve ekmek, Giffen malıymış. Sıkı durun en çarpıcı özelliği yazıyorum, elbette bu malı alan kişiler, temel ürünü daha kaliteli ürünlerle değiştirmeyi göze alamayacak kadar fakir olmalıymışlar. Paradoksu biraz daha görünür hâle getirelim, misal; et fiyatları yükselince ne yaptık? Ona ayırdığımız bütçeyi daha uygun maliyetli gıda ürünlerine harcamaya başladık. Bunun sonucunda arz ve talep dengesi değişti. Sonrasında da temel gıda ürünlerinde de fiyat artışı meydana geldi değil mi? Uzmanlara göre bu da bizim Giffen Paradoksu’na yakalanmamıza neden oldu. Daraldık mı biraz, az sabır lütfen.
Çok daha düşük gelirli aileler, birkaç malzeme alıp basit bir yemek ve ekmek ile günü geçirebiliyorken, sebze fiyatlarındaki artış ile birlikte bu da pek mümkün olmamaya başladı. Sonuç? Bir çok kişinin temel besin maddesi, en ucuz maliyetli olan ve karın doyuran ekmek haline geldi. Dolayısıyla ekmeğe talep arttıkça ekmek de daha fazla zamlanmaya başladı. Sebep Giffen Paradoksu. Gördünüz mü ekmeğe gelen zammın eksik yönetimle, ekonomi bilmezlikle, dolarda ki artışla, kötü gidişatla alakası yok. Nereden çıkarıyorsunuz bunları!

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.