Dolar 44,7482
Euro 52,8199
Altın 6.920,10
BİST 14.239,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 13°C
Paz 13°C

GÜRER: ÇİFTÇİYE  ACİL DESTEK PAKETİ ŞART

GÜRER: ÇİFTÇİYE  ACİL DESTEK PAKETİ ŞART
9 Ocak 2022 13:55

GÜRER’DEN İKTİDARA ÇAĞRI

GÜRER: “MAZOT ZAMMI ÇİFÇİYE SON DARBE”

GÜRER: “ÇİFTÇİYE  ACİL DESTEK PAKETİ ŞART”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarımda yaşanacak sorunları önlemenin yolu ekim yapamayan ya da gübresiz ekim yapan kırsalda tüm çiftçilere tohum ve gübre ücretsiz dağıtılarak, mazot desteği verilmesi ve  acil bir çiftçi destek paketi açıklanması gerektiğini  söyledi.
Gürer, “İlaca, tohuma, gübreye, sulama suyu için kullanılan elektriğe yapılan zamlar çiftçinin belini büktü. Bu kere Benzine bir yılda %69,58  Mazota %71,61,LPG  %102,73 zam yapılmasına onay veren   Cumhurbaşkanı Erdoğan Hükümeti 8 Ocak itibari ile; Benzine 63 krş/lt, Motorine 94 krş/lt zam daha yaptı. Mazot litresi 14 lirayı buldu. Çiftçi nasıl mazot alıp tarlasını sürecek. Bir depo traktörüne  göre en az 55 litre ile 85 litre mazot alıyor.  Bir depo ile Yedi saatte 50 dönüm yer süren çiftçi sonra depoya mazot koyacak para nasıl bulayım diye bize soruyor. Birde eski model aracı olsa akaryakıt giderini dahi ödeyemez duruma düştüğünü anlatıyor. Çiftçi haklı olarak artan girdiler ile  nasıl çiftçiliğe devam etsin mazota gelen fiyat artışı da son darbe oldu. Konuştuğum bazı çiftçiler “biz bu işi bırakacağız ya da kendimiz  için ekeceğiz. Çaresiz durumdayız” diye dertlerini anlatıyor. Çiftçi girdi fiyatından, tüketici artan fiyattan şikayetçi, arada ithalatçı ve vurguncu kazanıyor. İktidar sorunları seyredip zam yapmaya devam ediyor” dedi.
GÜBRE SORUN
CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “ Bu ülkeyi AKP  üretimden uzaklaştırdı, 5 milyon hektar tarım arazimizi yok oldu, 700 bin çiftçimizi tarımdan koptu. Adalet ve Kalkınma Partisi yanlış tarım politikaları günümüzde ciddi sorunlara yol açtı. Gübre  fiyatları bir yıl önce üre gübre 1.800 lira iken 17 bin liraya çıktı; 15 bin liraya gelince fiyatı düştü deniyor. DAP gübre de ton fiyatı 2450 TL den 17 bine çıkıp 13 bin lira ile satışı sürmesi fiyatının düştüğünü değil arttığını gösterir. Düşen fiyat yok artan fiyat var. Çiftçi  çok bölgede bu yıl gübreyi toprakla buluşturamadı. Tohum, gübre olmadığı için rekolte ve verim kaybı yaşanabilir.  En azından ekilen alanlarda Üst gübre için bugünden önlem alın, gübreyi ucuzlatın hatta çoğu bölgede kırsal kesimde küçük çiftçiye ücretsiz tohumu, gübreyi, ilacı verin; mazot desteğini acilen artırın. Çiftçiyi ekime yöneltecek acil destek paketleri açıklayın. Ülkenin geleceğinde gıda ile ilgili yaşanacak kriz önüne geçin” dedi.

Nuri ŞAHİN baskenthaber.org nurisahin0638@gmail.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.