Dolar 32,3814
Euro 34,6007
Altın 2.391,48
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
18°C
Hafif Yağmurlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 13°C

‘Kadınların Ayak Sesleri’: 81 İlden 11’ini Kadınlar Yönetecek -HABER Mustafa AKGÜL

‘Kadınların Ayak Sesleri’: 81 İlden 11’ini Kadınlar Yönetecek -HABER Mustafa AKGÜL
12 Nisan 2024 18:57

Türkiye dün 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçti. 81 ilde kadın belediye başkanlarının sayısı arttı. Resmi olmayan sonuçlara göre, 5 tanesi büyükşehir olmak 11 ili kadınlar yönetecek.

Bu sayı 2019 yerel seçimlerinden iki kat daha fazla. 2019 yerel seçimlerinde kadın aday oranı yüzde 7,89 olarak gerçekleşirken; AKP’de 1, CHP’den 1 ve HDP’den 2 kadın belediye başkanı seçilmişti.

Türkiye dün 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçti. 81 ilde kadın belediye başkanlarının sayısı arttı. Resmi olmayan sonuçlara göre, 5 tanesi büyükşehir olmak 11 ili kadınlar yönetecek.

Türkiye genelinde 922 ilçenin ise 61’inde de kadın belediye başkanları seçildi. Bu ilçeler üç parti arasında dağıldı. En çok kadın belediye başkanı çıkaran DEM Parti 28 ilçede, CHP 26 ilçede, AKP de 7 ilçede seçimi kazandı.

İllere göre kadın belediye başkanları

İllerde kadın belediye başkan sayısı, 2019 yerel seçimlerinden iki kat daha fazla. 2019 yerel seçimlerinde kadın aday oranı yüzde 7,89 olarak gerçekleşirken; AKP’de 1, CHP’den 1 ve HDP’den 2 kadın belediye başkanı olmak üzere toplam 4 ilde kadın belediye başkanı seçilmişti.

DEM Parti dışında kadın adaylar açısından eşit temsil oranını yakalayan ya da yaklaşan parti olmasa da ülke bazında kadın belediye başkanı sayısı arttı.

AKP’de Fatma Şahin Gaziantep’ten seçilerek partinin tek kadın belediye başkanı oldu.

CHP’de ise 6 kadın aday il belediye başkanlığı yarışını kazandı. Tekirdağ’da Candan Yüceer, Edirne’de Filiz Gencan Akın Afyonkarahisar’da Burcu Köksal, Eskişehir’de ise Ayşe Ünlüce, Bilecik’te Melek Mızrak Subaşı ve Aydın’da CHP’li Özlem Çerçioğlu belediye başkanı seçildi.

DEM Partili Ayşe Serra Bucak Küçük, Diyarbakır Büyükşehir Başkanı olurken Siirt’te Sofya Alağaş, Batman’da Gülistan Sönük, Ağrı’da da Hazal Aras bu kentleri yöneten kadın başkanlar olacak.

Eskişehir

Eskişehir’de 1999’dan bu yana belediye başkanlığı görevini yürüten ve yaşından dolayı tartışılan Yılmaz Büyükerşen’in yerine aday gösterilen CHP’li Ayşe Ünlüce, yüzde 51.02 oy oranıyla belediye başkanı seçildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Ünlüce, Adalet Bakanlığı bünyesinde hakim olarak görev yaptı. Türk Telekom A.Ş. ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde hukuk müşaviri olarak görev alan Ünlüce, 2016 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde 1’inci Hukuk Müşaviri oldu. 2018 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreterlik görevine getirilen Ünlüce, 2024 yerel seçimleri sürecinde görevinden istifa etmişti.

Aydın

CHP adayı Özlem Çerçioğlu, yüzde 50.53 oy oranıyla Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

1988’de Selçuk Üniversitesi’nden mezun olan Çerçioğlu, eğitime destek çalışmaları, uyuşturucuyla mücadele, sokak çocuklarını kazanma ve kadın hakları gibi toplumsal içerikli projelerde görev aldı. 22. ve 23. dönem CHP Aydın Milletvekili olarak parlamentoya seçildi.

Parlamentoda İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda ve Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görev alan Çerçioğlu, CHP Parti Meclisi üyeliği de yaptı.

29 Mart 2009 yerel seçimlerinde partisinin ve Aydın’ın ilk kadın belediye başkanı seçilen Çerçioğlu, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Aydın’ın Büyükşehir olmasıyla Aydın’ın ilk kadın büyükşehir belediye başkanı oldu. Çerçioğlu 2019 yılında da yeniden Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

Diyarbakır

DEM Parti adayı Ayşe Serra Bucak, yüzde 64,07 oy oranıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı seçildi.

Ayşe Serra Bucak, hayatını çocuk ve kadın hakları alanında yapılan çalışmalara adamış deneyimli bir sosyal çalışmacıdır. İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi mezunu olan Bucak, Almanya’nın Köln Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı ile Pedagoji bölümlerinden mezun oldu.

Bucak, 2006-2011 yılları arasında Bağlar Belediyesi Eğitim Destek Evi koordinatörlüğü yaparak sosyal alanda ilk adımlarını attı. 2014-2016 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan danışmanlığı ve meclis üyeliği görevlerinde bulundu.

2016-2022 yılları arasında çocuk ve kadın hakları konularında Sosyal Çalışmacı olarak aktif görev aldı. Ayrıca, ÇocukÇa Derneği ve ZimZim Kreş kurucularından biri olan Ayşe Serra Bucak, DEM Parti Diyarbakır il yönetiminde rol aldı. Demokratik Toplum Partisi’nden (DEM Parti) büyükşehir belediye eş başkan adayı olarak seçimlere katılacak olan Bucak, Diyarbakır’da kadınların güçlenmesi ve toplumsal sorunların çözümüne yönelik çalışmalarına devam etmektedir.

Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yüzde 38.82 oy oranıyla yeniden AKP adayı Fatma Şahin seçildi.

İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te, yükseköğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya ve Metalürji Bölümü’nde tamamlayan Şahin, 2002 seçimlerinde Gaziantep’ten ilk kadın milletvekili olarak seçildi. TBMM’de 22, 23 ve 24’üncü dönem milletvekili olarak görev yaptı. 2007-2011 yılları arasında AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı olarak görev yaptı. 61’inci hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapan Fatma Şahin, 2014 ve 2019 yıllarında yapılan yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Şahin, dün yapılan seçimler sonucunda üçüncü kez Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Tekirdağ

CHP adayı Candan Yüceer, yüzde 50.15 oy oranıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Yüceer, Tekirdağ’ın ilk kadın belediye başkanı oldu.

24, 25, 26 ve 27. Dönemde Tekirdağ Milletvekili seçilen Yüceer, 3 Dönem CHP Parti Meclisi üyeliği yaptı. CHP Kadın ve Çocuk Hakları İzleme ve İnceleme Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Yüceer, Türkiye genelinde AMATEM ve ÇEMATEM’leri ziyaret ederek Madde bağımlılığı ile mücadele ve çocuk haklarına ilişkin çalışmalar yürüttü. CHP Kadın ve Çocuk Hakları İzleme ve İnceleme Komisyonu Başkanlığı ve CHP Parti Meclisi Üyeliği görevlerinde bulundu. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyeliği ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu başkanvekilliği yaptı.

Yüceer, 14 Mayıs 2023 milletvekili seçimlerinde yer almamış, Süleymanpaşa ilçesinde merkez ofisini açarak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığını ilan etmişti.

Ağrı

Ağrı Belediye Başkanlığı’nı yüzde 51.07 oy oranıyla DEM Parti adayı Hazal Aras kazandı. 2014 yılında Diyadin Belediye Başkanı iken yerine kayyum atanan Hazal Aras bu seçimlerde Ağrı’dan aday olmuştu.

1975 yılında Ağrı’da dünyaya gelen Hazal Aras, İnönü Üniversitesi İktisat İdari Bilimler Fakültesi Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümlerinden mezun oldu.

2004 Yerel Seçimlerde Ağrı DEHAP İl Genel Meclis Üyeliğine seçildi. Yine 2004 yılında gerçekleşen DEHAP Kongresi’nde DEHAP Parti Meclis Üyeliğine getirildi. Ardından DTP Ağrı İl Kongresi’nde il yöneticiliğine, DTP 1. Olağan Kongresi’nde ise PM üyeliğine seçildi.

8 Mart 2012 Dünya Emekçi Kadınlar Günü aktiviteleri için Doğubayazıt’ta yürüttüğü çalışmalarından dolayı tutuklandı. Tahliye edildikten sonra Kadın Siyaset Akademisi’nde çalışmalarını sürdürdü.

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP’den Ağrı’nın Diyadin İlçe Belediye Eş Başkanı seçilen Aras, kayyum atanması sebebiyle görevden alındı.

Afyon

CHP adayı Burcu Köksal, yüzde 50.73 oy oranıyla Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Cumhuriyet tarihinde çok partili dönem sonrasında CHP’nin ilk kez merkez belediye başkanlığını kazandığı Afyonkarahisar’da, Burcu Köksal aynı zamanda kentin de ilk kadın belediye başkanı oldu.

Köksal, 6 Mart’ta Afyonkarahisar Seçim Koordinasyon Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, “Seçildiğimde Afyonkarahisar Belediyesi’nin kapıları, DEM Parti hariç bütün siyasi partilere açık olacak” demiş, sözleri büyük tepki toplamıştı.

Partisinin lideri Özel’in “Dil sürçmesi oldu” savunmasını reddeden ve sözlerinin arkasında olduğunu söyleyen Köksal için İBB Başkanı İmamoğlu, “Ya kendine başka iş bulacak ya da başka parti…” yanıtını vermişti. Partisinin grup başkanvekili olan Köksal son olarak, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese’ belediyenin kapısının açık olacağını yazdı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Köksal, Afyonkarahisar’da avukat olarak çalıştı. Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerine üye olan Köksal, 2007 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanlığı yaptı.

Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde CHP Afyonkarahisar milletvekili olarak meclise girdi. 2018 Türkiye genel seçimleri öncesinde 14 CHP’li milletvekili ile mecliste grup kurabilmesi için İYİ Parti’ye geçti. 10 Mayıs 2018 tarihinde yapılan açıklama ile Cumhuriyet Halk Partisi’ne geri döndü. 2023 genel seçimlerinde de CHP Afyonkarahisar milletvekili olarak meclise girdi ve CHP’nin TBMM’deki üç grup başkan vekilinden biri olarak seçildi.

Bilecik

Bilecik’te ise başkan vekili olarak görev yapan Melek Mızrak Subaşı, yüzde 48.88 oy oranıyla Belediye Başkanı seçildi.

Bulgaristan Sofya Yüksek İnşaat Mimarlık ve Jeoloji Üniversitesinde Mimarlik üzerine Lisansını tamamlayan Melek Mızrak Subaşı, aynı üniversitede tezli yüksek lisansını tamamlayarak, Bulgaristan Mimarlar Birliği tarafından ödüle layık görüldü. Subaşı, mezun olduktan sonra Mimarlar Odası Üyeliğine kabul edildi ve 4 yıl boyunca kendisine ait mimarlık ofisinde mesleğini icra etti.

31 Mart 2019 yerel seçimleriyle birlikte Bilecik Belediye Başkan Yardımcılığı görevine başladı. Başkan Yardımcılığı sırasında aynı zamanda İmar Komisyon Başkanlığı, Meclis Divan Katipliği, Kent Estetik Kurulu Asil Üyeliği, Bilecik Belediyespor Başkanlığı ve Bilecik Kadın Kooperatifi Yöneticiliği görevlerini yerine getirdi.

Batman

Batman’da DEM Parti adayı Gülistan Sönük, “Söz kazanırsak giyeceğiniz çarşafın rengine karışmayacağız” sözleriyle büyük tepki toplayan HÜDAPAR’ın Batman adayı Serkan Ramanlı’ya karşı yüzde 64 ,52 oy alarak belediye başkanı seçildi.

1993 yılında Batman’da doğan Gülistan Sönük, lise eğitimini Kozluk ilçesinde tamamladıktan sonra siyaset bilimi ve uluslararası İlişkiler alanında üniversite eğitimi aldı. Üniversite yıllarında, özellikle Kürt siyasi hareketinin çalışmalarında aktif bir rol üstlenen Sönük, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’den Batman, Kozluk’un Bekirhan belediyesi eş başkanlığına seçildi.

Edirne

CHP adayı Filiz Gencan Akın, yüzde 46.67 oy oranıyla Edirne Belediye Başkanı seçildi. Akın, Edirne’nin ilk kadın belediye başkanı oldu.

Gazetecilere açıklama yapan Akın, Edirne merkezde 7 mahalle muhtarının da kadın olduğunu ifade etti:

“Ben hep diyordum, ‘bir kadın devrimi oluyor Edirne’de’ diye. 7 kadın muhtarımızla birlikte gerçekten bir kadın devrimi gerçekleştirdik. Yeni seçilen muhtarlarımıza da başarılar diliyorum. Bu dönemde onlarla birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyacağım.”

1983 yılında Edirne’de doğan Akın, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmasının ardından Edirne Barosuna kayıt olarak avukatlığa başladı. 2011 yılında aktif siyasete girdi. 2019 yılında Edirne Belediye Meclis Üyeliğine seçildi.

Siirt

DEM Parti adayı Sofya Alağaş, yüzde 49,39 oy oranıyla Siirt Belediye Başkanlığı’na seçildi.

1990 yılında Siirt’in Pervari ilçesinin Erkent köyünde doğan Alağaş, ailesiyle birlikte 1993 yılında Adana’ya taşındı. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Adana’da tamamladı. Gazetecilik deneyiminden sonra çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı.

Jin News Haber Müdürü olduğu dönemde Sofya Alağaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 15 gazeteci meslektaşıyla birlikte gözaltına alındı ve 16 Haziran 2022’de “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Daha sonra soruşturma dosyası ayrılan Alağaş hakkında, “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 383 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede, Jin News’te yayınlanan haber görselleri ve başlıkları, haber dili, yayın politikası, ajansın web sitesine erişim engeli getirilmesi suç delili olarak gösterildi.

İddianamede, Alağaş’ın hazırladığı haber başlıklarının okuyan kişilerde “şiddet, devleti suçlama ve örgüte sempati gibi duyguların oluşturulmasına yön verildiği” ve “PKK haberciliği” yapıldığı ileri sürüldü.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 15 Haziran 2023’te görülen davanın ilk duruşmasında Gazeteci Alağaş hakkında yurtdışına çıkış yasağı verilerek tahliye edildi.
KAYNAK:SES Eşitlik,Adalet,Kadın Platformu Bülteni

#MustafaAkgülEğitimciYazar

#BaşkentHaberGenelYayınYönetmeni

#OkuyalımOkutalımFarkındaOlalımTÜRKİYEM.

mustafaakgul06@gmail.com
Tel:05052762754

Eğitimci Yazar Mustafa Akgül mustafaakgul06@gmail.com Nevşehir'in  Ürgüp İlçesi  Ayvalı(Aravan) Köyün'de doğmuş,ilkokula başladığı yıl Kapadokya'nın sihirli,mistik dünyasından Ankara'ya göçmüştür. ilk ve ortaokulu Kayaş'ta lise eğitimini Atatürk Lisesi'nde tamamlamıştır Hacettepe İstatistik'ten ayrılıp Gazi Üniversitesi İşletme'yi bitirmiş aynı üniversitede yüksek lisansa başlamış ve halen Hacı Bayram Üniversitesi Sosyal Bilimler İşletme Yüksek Lisans öğrencisidir , Anadolu Üniversitesi  Kamuyönetimi Bölümü'nüde bitiren Mustafa Akgül,yerel ve ulusal basında dönem dönem güncel olaylara ve eğitime ilişkin yazılar yazmaktadır Halen ilkokul öğretmenliği yapan Mustafa Akgül'ün bir grup öğretmen arkadaşı ile birlikte çıkardığı Katre-i Hatıra,anı ve Heybe isimli şiir kitabı vardır Şuanda da Başkenthaber.Org'un haber editerlüğü görevini yürütmektedir  
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.