Dolar 44,7486
Euro 52,8543
Altın 6.910,18
BİST 14.252,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 22°C
Cum 21°C
Cts 13°C

Hey Koç! Bana “başarılı olmayı” öğretir misin?

Hey Koç! Bana “başarılı olmayı” öğretir misin?
8 Eylül 2021 19:17

Hey Koç! Bana “başarılı olmayı” öğretir misin?

“Unutma, bir şeyin yapılamaz olduğunu düşünerek uyursan, başkasının o şeyi yaparken çıkardığı gürültüyle uyanırsın.” diyerek asırlar öncesinden bize seslenen Konfüçyüs ne kadar da haklı öyle değil mi?

Koçluk; kişilerin profesyonel liderlik ve yöneticilik vasıflarını geliştirmeye yönelik, kısa vadeli belli hedeflerle yola çıkıp daha etkili sonuçlara ulaşmayı hedefleyen, geçmişi değiştirmekten çok geleceğe yönelik çalışan bir hizmet türüdür. Koçlar eğitim verdikleri kişilere içinde bulundukları koşulları geliştirmeyi, yeni hedefler belirleyip bunlara ulaşmaya çalışmayı ve yaşamlarındaki önemli şeyleri bir sıraya koymayı öğretmektedir.

Koç’un temel hedefleri performansı geliştirmek, davranış değişimi yaratmak, beceri geliştirmek ve değişimi yönetmesini sağlamaktır. Koçlukta süreç ve ilişki, belli bir süreyi kapsamaktadır. Koç; soru-sorgulama, düşündürtme yoluyla danışanın kendisini bulmasını sağlamaktadır. Koçun yetkili bir kurumda özel bir eğitim görmesi ve profesyonel koç olması gereklidir. Bu sistem Avrupa ve Amerika’da uzun yıllardır uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Ülkemizde ise son on yıldır kavram olarak bilinen fakat profesyonel anlamda eğitim kurumlarımıza yayılmış bir sistem değildir.

Epiktetos, “İlk önce kendine ne olacağını sor; sonra ne yapmak gerekiyorsa yap.” demektedir. Koçluk sisteminin eğitimdeki önemini izah etmeye çalışacak olursak, elbette bu sistem sadece okul hayatımızı ya da öğrencilerimizi ilgilendiren bir özellik değildir. Fakat ülkemizde sınav gerçeği dikkate alındığında koçluk sisteminin önemi açıkça görülecektir. Devlet okullarımızın bir kısmında henüz rehberlik öğretmeni de bulunmadığından ve bulunsa bile sayılarının azlığından dolayı tüm öğrencilerle bireysel olarak ilgilenme konusunda yetersiz kalındığından dolayıdır ki, koçluk artık günümüz eğitim sistemimizin mecburi bir ihtiyacı olmuştur.

Yıllardır uyguladığımız koçluk sistemi ile birçok öğrencimizin başarılı olmasına katkı sağladık. Bu başarı grafiğinin sağlanmasında elbette ki öğrenci velilerimizin duyarlılığı da son derece etkili olmuştur. Velilerimizi de koçluk sistemi içerisinde değerlendirerek onları da etkili bir koç haline getirmek amaçlı faaliyetlerimiz olmuştur. Sonuçta öğrencilerimizin başarılı olması için öğretmenlerle birlikte, her anne-babanın da koçluk temel esaslarını bilmesi ve uygulaması gerekmektedir. Bu nedenle özellikle LGS ve YKS sınavlarına hazırlık yapan öğrenci velilerinin en kısa sürede koçluk eğitimi almasında büyük fayda olacaktır.

Orhan Veli Kanık bakın nasıl sesleniyor bize dizelerinde:

“Ne duruyorsun be, at kendini denize…

Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol.

Git gidebildiğin yere…”

Ben profesyonel bir koç olarak bu sayfamızdan hayata ve eğitime dair birçok özelliği sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Eğer ki okul derslerimizde bir başarısızlık varsa ya da çok çalışmamıza rağmen bir türlü başarılı olamıyorsak…

LGS, YKS, KPSS ve DGS’ye hazırlık sürecindeysek ve tam anlamıyla ne yapmamız, nasıl çalışmamız ve nasıl düşünmemiz gerektiğini bilmiyorsak size bir koç gerekli olabilir. Bu nedenle köşe yazılarımı da okumaya ve yazdıklarımı uygulamaya özen göstermelisiniz. İsteyen okuyucularımız iletişime geçerek soru sorabilmektedir. Hatta bazen gelen soruların yoğunlaştığı alana göre buradan herkese cevap olabilmesi için de yazarak sizlere yol göstermeye çalışacağım.

Sen de hayatına yön veren ve seni başarılı kılan bir koça ihtiyaç duyuyorsan, kendi hayatının koçu olabileceğini unutma.

Pat Mesiti’nin sözleriyle yazıma son vermek istiyorum:

“Motivasyon yakıt olarak amaç depolar vizyonla yola çıkar ve eylemle kendini gerçekleştirir.”

Abdurrahman YILMAZ

Nuri ŞAHİN baskenthaber.org nurisahin0638@gmail.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.