Erkek Şiddeti Çetelesi Basın Açıklaması – Mustafa Akgül Başkent Haber

IPS İletişim Vakfı/bianet, 2008’den bu yana; yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlenen verilerle, erkek şiddetine dikkat çekiyor. Aylık ve yıllık yayımlanan çeteleler aracılığıyla, hemen her gün sıradan vakalar olarak medyaya yansıyan taciz, tecavüz ve cinsel şiddeti belgeliyor.
#BizVarsakYaşamVar diyerek 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2024 döneminde derlediğimiz 2024 yılı Erkek Şiddeti Çetele verilerine göre erkekler, 2024’te en az 378 kadını ve 43 çocuğu öldürdü.
Yine aynı dönemde erkekler en az 16 kadına tecavüz etti, 772 kadını seks işçiliğine zorladı, 131 kadını taciz etti, 229 çocuğu istismar etti.
Erkekler 2024’te en az 645 kadını yaraladı. 2024’te aralarında transların da olduğu en az 315 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.
2024 yılı Erkek Şiddeti Çetele infografiklerine ve “#BizVarsakYaşamVar” sloganıyla hazırladığımız farkındalık videosunu kamuoyuna duyurmamıza katkı sunduğunuz için müteşekkiriz. Basın açıklaması metnini ekte bulabilir, haberine buradan erişebilirsiniz.
Şiddetsiz bir yıl olması dileğiyle
IPS İletişim Vakfı / bianet.org
Basın Açıklaması:
Erkekler, 2024’te en az 378 kadın ve 43 çocuğu öldürdü
bianet’in 2024 Erkek Şiddeti Çetelesi verilerine göre, erkekler 2024 yılında en az 378 kadın ve 43 çocuğu öldürdü. 1 Ocak – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Türkiye’deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlenen verilere göre, erkek şiddeti yine sistematik bir sorun olarak karşımıza çıktı.
Erkek Şiddeti
● Erkekler 2024’te en az 378 kadını öldürdü.
● Öldürülen kadınların yüzde 67’si ev içinde, yüzde 32’si ise ev dışında yaşamını yitirdi.
● Cinayetlerin yüzde 70’i kadınların eşleri, sevgilileri veya eski eşleri tarafından işlendi.
● Kadınların yüzde 60’ı ateşli silahla, yüzde 27’si kesici aletle öldürüldü.
Şüpheli Kadın Ölümleri
● 2024 yılında, aralarında trans kadınların da bulunduğu en az 282 kadın ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.
Çocuk Cinayetleri
● Erkekler 2024’te en az 43 çocuğu öldürdü.
● Öldürülen çocuklardan bazıları erken yaşta zorla evlendirilmişti.
● Cinayetlerin çoğu baba, abi veya aile bireyleri tarafından işlendi.
Cinsel Saldırı ve Tecavüz
● Erkekler, 2024 yılında 16 kadına tecavüz etti.
● Tecavüzlerin yüzde 75’i ev dışında gerçekleşti.
● Faillerin yalnızca 14’ü tutuklandı.
Taciz ve Çocuk İstismarı
● Erkekler 2024’te 131 kadını taciz etti, 229 çocuğu istismar etti.
● Taciz ve istismar vakalarının büyük bölümü ev dışında yaşandı.
Şiddet ve Yaralama
● 2024 yılında erkekler 645 kadını yaraladı.
● Yaralanma vakalarının yüzde 57’si ev içinde gerçekleşti.
● Kadınların yüzde 75’i kocaları veya sevgilileri tarafından yaralandı.
Seks İşçiliğine Zorlama
● 2024’te en az 772 kadın seks işçiliğine zorlandı.
● Seks işçiliğine zorlanan kadınların 225’i göçmendi.
Hukuki Süreç
● Kadın cinayetlerinde 724 fail tespit edildi, ancak sadece 304’ü tutuklandı.
● Taciz ve tecavüz vakalarında faillerin büyük çoğunluğu serbest bırakıldı veya haklarında hiçbir işlem yapılmadı.
Sonuç
2024 yılı verileri, erkek şiddetinin ne denli yaygın ve sistematik bir sorun olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hukuki süreçlerdeki eksiklikler, faillerin cezalandırılmasındaki yetersizlikler ve önleyici tedbirlerin alınmaması, kadın ve çocukların yaşam haklarının korunamamasına yol açtı. Bu şiddet sarmalını durdurmak için kapsamlı bir toplumsal mücadeleye ihtiyaç olduğu ortada.
Editöre not
Evrim Kepenek’in editörlüğünde Damla Gülden Türkmen ve Elif Yılmazlı’nın medya taramasını yaptığı erkek şiddeti çetelesinin infografiklerini Barış Dural hazırladı.
Kürtçe, İngilizce ve Türkçe yayınlanan çeteleyi bianet Kürtçe Editörü Aren Yıldırım Kürtçeye, Nazım Hikmet Richard Dikbaş İngilizceye çevirdi.
2024 yılı verileri kapsamında “#BizVarsakYaşamVar” sloganıyla bir farkındalık videosu hazırlandı. Oyuncu ve yazar Feride Çetin, çocuk oyuncu Hayat Özer, trans aktivist İris Mozalar, Feminist Aktivist Rümeysa Çamdereli ve İletişim Uzmanı Ayşen Şahin’in yer aldığı videoyu Kıvılcım Akay yönetti.
#BizVarsakYaşamVar
#MustafaAkgülEğitimciYazar
#BaşkentHaberGenelYayınYönetmeni
#OkuyalımOkutalımFarkındaOlalımTÜRKİYEM.
mustafaakgul06@gmail.com
Tel:05052762754










