Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu: ÇEDES Projesi Geri Çekilsin

Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu: ÇEDES Projesi Geri Çekilsin
Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı
Değerli Basın Emekçileri ve Değerli Kamuoyu;
Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mamak Kaymakamlığı İlçe Müftülüğünün ilgili yazısı üzerine 29 Mayıs; Perşembe günü tüm resmi/özel okul/kurum müdürlüklerine bir yazı göndermiştir. Bu yazıya göre “ÇEDES Yıl Sonu Kültür Şenlikleri” kapsamında 1 Haziran (Yarın) Cumartesi günü LGS’ye girecek öğrencilere moral ve motivasyon adı altında Mamak Merkez Camii’nde Sabah Namazı, tilavet, tesbihat ile “Ailecek Huzurda Kıyamdayız, Gençler İçin Duadayız” etkinliği olduğunu; bu kapsamda öğrenci ve velilerin teşvik edilmesi gerektiğini bildirmiştir.
Moral ve motivasyon adı altında yapmaya çalıştığınız ve ÇEDES adını verdiğiniz projelerinizle ne yapmaya çalıştığınızı biliyoruz. Sınav stresi ile baş etmenin ve öğrencileri sınav sürecine hazırlamanın pedagojiye uygun yolları var. Okullarda var olan rehber öğretmenler; grup çalışmaları, seminerler ve öğrencinin ihtiyacına göre bireysel çalışmalar zaten yürütmekteler. Ancak Ankara’nın merkezinde Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Ahmet Kabaklı Orta Okulu, Kıbrısköy İlk Okulu, Zafer İlk Okulu, Şehit Teğmen Ertuğrul Platin İlk Okulu, Refet Bele İlk Okulu, Büyükşehir Anfa İlk Okulu ve Orta Okulu gibi okullarda 40 Rehber Öğretmen eksiği var. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kendi sınırları içerisinde yer alan okullarda bu eksikleri gidermek yerine bu eksikleri görmezden gelerek çeşitli projelere hizmet ediyor. Motivasyonun içindeki inanç ile sizin tarikat ve cemaat inançlarınızın aynı olmadığını siz de çok iyi biliyorsunuz. Psikolojik Danışman-Rehber Öğretmen binlerce arkadaşımız atama bekliyor. Ama manevi rehber adı altında imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı atıyorsunuz okullara. Açlık sınırının altında bir ücretle geçinmeye çalışan milyonlarca emekçiye, onların çocuklarına tek çözümünüz “şükretmek”.
Değerli Basın Emekçileri ve Değerli Kamuoyu,
Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar bununla da sınırlı değildir. Okullara gönderdiği yeni bir yazı ile ilkokul öğrencilerinin İmam Hatip Orta Okullarına teşvik edilmesi yönünde de bir çaba içindeler. Özel afişler hazırlayarak ve çalışma ekipleri oluşturarak sınıf sınıf propaganda yapıyorlar. Çocukların kıyafetinden servisine kadar hatta yemeğine kadar karşılayacaklarını söylüyorlar.Ama bir şartları var: İmam Hatiplere kayıt olmak. Sadece İmam hatiplere para aktarma gayreti diğer devlet okullarında Okul-Aile Birlikleri ile sponsordan, veliden para toplama son hızla devam ediyor. Bu eşitsiz uygulama kabul edilemez!
MESEM’lerde son bir yılda 8 çocuğun ölümünün ardından bir çocuk daha öldü geçen hafta. Bu çocukları atölye tezgahlarında ölüme mahkum ediyor, sonra da o ölümlerde hiç payınız yokmuş gibi hayatınıza devam ediyorsunuz. Eğer eğitim adına çocuklarımız adına bir şey yapmak istiyorsanız; ÇEDES’inMESEM’in iptali için çaba harcayın Kaymakam Bey, Müdüre Hanım.
Maarif Vakfına bir süredir düzenli paralar akıtılıyor. Bu yıl MEB’in bütçesinden5.7 milyar TL aktarıldı. Bütçede para yok, tasarruf yapıyoruz, diyordunuz. Halkın vergilerini halka değil cemaatlere, sermayeye akıtıyorsunuz.
Evet, eğer eğitim adına çocuklarımızın üstün yararı adına bir şey yapmak istiyorsanız; yoksul, emekçi bir bölge olan ilçemizde çocuklar, okullara aç geliyor; evine aç dönüyor. Bir öğün ücretsiz yemek için çaba harcayın; çocuklarımızın temiz suya ulaşmasını sağlayın; ama sizlerin çocuklarımızın yararına olan şeyleri duymamakta ısrarcı olduğunuzu zaten biliyoruz. Siyasal bir tavırla hareket edip çocuklarımıza karşı kör, sağır ve dilsiz bir tutum takınıyorsunuz.
ÇEDES’le, yeni müfredatla ve bu yaptığınız etkinliklerle neyi amaçladığınızı biliyoruz. Kendisi gibi düşünene “Adalet”, kendisi gibi yaşayana “Sevgi”, kendisi gibi davranana “Saygı”yı anlatıp, toplumu bölüp kutuplaştırmak istiyorsunuz. Kendi deyiminizle kindar bir nesil yetiştirmek istiyorsunuz. İmamlar derse giriyor, çocuklar okuldan alınıp camilere taşınıyor. Çevre, denilince aklınıza mezar temizliği, cami havlusu süpürme geliyor; üstelik bunu öğrencilere yaptırıyorsunuz. Değer, denilince asla “Eşitlikten” bahsetmiyor; çünkü kendi lüks ve şatafatlarınızı saklamak istiyorsunuz. Evrensel değerler yerine kanaat, şükür, iffet, mahremiyet, fıtrat gibi kendi değer yargılarınızı “Değer” diye toplumun her kesimine dayatıyorsunuz.
Bizler, çocuklarımıza vadettiğiniz bu dünyayı ve geleceği, ÇEDES’inizi, Maarif Modelinizi reddediyoruz; ama siz de şunun farkında olun ki: Bu karanlığa çocuklarımızı teslim etmeyeceğiz.
Her okulda, her mahallede, her sokakta halk düşmanı “Maarif modelinizle, ÇEDES’inizle, örümcekleşmiş rantçı zihniyetinizle mücadele etmeye devam edeceğiz. Şeklinde basın açıklaması sona erdi.










