Dolar 44,7613
Euro 53,0254
Altın 6.942,90
BİST 14.252,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 12°C

Gürer: Çiftçi sulama suyu elektrik fiyatlarındaki artıştan şikayetçi

Gürer: Çiftçi sulama suyu elektrik fiyatlarındaki artıştan şikayetçi
4 Mayıs 2022 13:05

Bayramda bir torba gübreyi tarlasında ezilen yerlere ekerek ürün kaybını azaltmak isteyen çiftçi” kışın büyük şehirlerde çöpten kağıt toplayıp, memlekette tarla ekiyordum. Suriyeliler kağıt toplama işini ele geçirdi. Biz ne olacağız” dedi

Gürer: “Çiftçi sulama suyu elektrik fiyatlarındaki artıştan şikayetçi”

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer,  Bayramda Altunhisar ilçesinde hububat üreticilerinin sorunlarını dinledi. Fiyat artışı nedeniyle tarlasına yeterli gübre atamadığını belirten üretici Kiper , girdi maliyetlerinin çok arttığını, kuraklığın da etkisiyle bazı bölgelerde  bekledikleri verimi alamayacaklarını anlattı
Çiftçilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise gübre ve sulama suyundaki fahiş fiyat artışlarının yanısıra kuraklığın da etkisiyle oluşacak verim düşüklüğünün hububat üreticisini bu yıl da mağdur edeceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  bayramda da Altunhisar ilçesinde buğday üreticileriyle bir araya geldi.
Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle tarlasına yeterli miktarda gübre atamadığını anlatan Emin Kiper isimli üretici, CHP Milletvekili Gürer’e girdi maliyetlerindeki artıştan dert yandı.
GÜBRE FİYATLARI 3-4 KAT ARTTI
Tarlasına taban gübresi atamayan ve çok az miktardaki gübreyi de ancak tarım araçlarının geçerken ezdiği noktalara atabilen Emin Kiper,” Gübre fiyatları geçen yıla göre 3-4 kat artı. Tarlamıza alt gübre atamadık. Üst gübre alacak durumumuz da yok. Elimizde avucumuzda olan gübreyi, kamyonun geçtiği bölgelere atıyoruz. Bu durum verim kaybına neden olacak” dedi.
SAATİ 80 LİRA OLAN SULAMA SUYU 150 LİRAYA ÇIKTI
Sulama suyu sorunana da dikkat çeken Emin Kiper “Tarlamı sulamak için saati 150 lira su parası ödüyorum. 18 saat su verdim ve 2700 lira ödedim. Geçen yıl 80 lira olan saatlik su parası bu yıl 150 liraya çıktı. Sulama suyu çok pahalı. Yağmur da yağmadı. Hasandağı’ndan itibaren Altunhisar bölgesine yağmadı ama Niğde tarafına yağdı. Buraya 1.5 aydır yağmur düşmedi. Kuraklık olduğu için ekinler kendini iyiden iyiye saldı. Kuyudan elektrikle su çıkarıyoruz ve elektrik faturaları da çok yüksek” diyerek sulama suyu sorununun neden olduğu mağduriyeti anlattı.
MİLLET SURİYELİLERDEN BIKTI
Ülkemizdeki mültecilerin neden olduğu soruna da işaret eden Emin Kiper, “Cumhurbaşkanı bunu duysun; ben Kayseri’de kağıt, naylon topluyordum. Suriyelilerin yüzünden gidemiyorum. Suriyelilerden millet yıldı artık. İstanbul neredeyse yok oldu. Hep yabancı uyruklu” ifadelerini kullandı. Kiper, kışın topladığı kağıdı satıp kazandığı ile tarla ektiğini söyledi.
SULAMA SUYU SORUNU BÜYÜK
Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğde’de sulama suyunda yaşanan sorunların yanısıra bazı bölgelerde kuraklığın neden olduğu sorunların da ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.
REKOLTE KAYBI BÜYÜK OLACAK
Kuru tarım yapılan bölgelerde rekolte kaybının olacağının görüldüğüne işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer. “Normalde kuru tarım yapılan arazilerde bir dönümden 270 kg ürün elde ediliyor. Kuraklık nedeniyle bu miktar düşecek. Sulu alanlarda ise bir dönümde 600 kilo  üzerinde ürün elde edilebiliyor. Taban fiyat belirlenirken kuru tarıma göre değil, ortalamaya göre fiyat bazalınıyor. Bu da kuru tarım yapılan yerlerde mağduriyete neden oluyor. Kuraklık nedeniyle verim kaybı olacağı için çiftçi giderlerini bile karşılayamayacak duruma gelecek” ifadelerini kullandı.
Gürer, gübre, tohum. İlaç ve sulama suyunun 2-3 kat arttığı bir dönemde kuraklık ve pandemi koşulları da göz önünde bulundurularak, çiftçinin beklentisini karşılayacak bir taban fiyat açıklanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Nuri ŞAHİN baskenthaber.org nurisahin0638@gmail.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.