Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
26°C
Parçalı Bulutlu
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Dr. Mustafa Torun: Sivrisinekler Katliamlarına Devam Ediyor…

Dr. Mustafa Torun: Sivrisinekler Katliamlarına Devam Ediyor…
20 Ağustos 2024 15:21

Sivrisinekler Katliamlarına Devam Ediyor…

Dr. Mustafa Torun
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
mtorun3@gmail. Com

Sivrisineklerle geçen hastalıklar adeta dünyada katliamlara yol açıyor dersek konuyu çok abartmış olmayız herhalde…

Sivrisinekler neredeyse 10’dan fazla ciddi enfeksiyon hastalığına yol açtığını özellikle vurgulayalım. Bunlar arasında Sıtma, Şark Çibani, Dang Ateşi, Chikungunya, Sarıhumma, Batı Nil Virüs Enfeksiyonu ve Zika Virüs Enfeksiyonu önemli sağlık sorunlarına sebep olan sivrisineklerin yol açtığı bulaşan hastalıklardandır…

Dünya Sağlık Örgütü yani WHO 2019 yılında gezegenimizi tehdit eden 10 etmenden sivrisineklerle bulaşan DANG ATEŞİ’ni başlara almıştır…

Mesleki uzmanlık derneğimiz olan İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji derneğimiz olan KLİMİK “20 Ağustos Dünya Sivrisinek Günü” nedeniyle önemli bir açıklama yapmış ve önerilerini bizlere aktarmıştır…

“20 Ağustos 1897, Sir Ronald Ross (1857-1932)’un sivrisineklerin sıtmayı insandan insana bulaştırdığını gösterdiği tarihtir. Ross, Hintli bir hastanın kanını emdirdikten sonra Anopheles cinsinden dişi sivrisineğin sindirim sisteminde sıtma parazitlerini saptamış ve bu çalışmalarıyla 1902’de Nobel Ödülünü almıştır.

Bilinen en eski infeksiyon hastalıklarından birisi olan sıtmaya günümüzde de yılda 200 milyondan fazla insan yakalanmaktadır. Sıtmanın yanı sıra yine sivrisinekler, dünyanın çeşitli bölgelerinde karşılaşılan zika virusu hastalığı, çikungunya, dang, sarı ateş, Batı Nil ateşi, Rift Vadisi ateşi, Murray Vadisi ensefaliti, Japon ensefaliti, Doğu at ensefaliti, Batı at ensefaliti, La Crosse ensefaliti, St. Louis ensefaliti, Barmah Ormanı virusu infeksiyonu ve Ross Irmağı virusu infeksiyonu gibi pek çok viral hastalığın ve lenfatik filaryaz ve dirofilaryaz gibi bazı paraziter hastalıkların vektörü olarak önemlerini korumaktadır.

Birçoğu birer zoonoz olan bu hastalıkların ortasında Dünya Sivrisinek Günü’nü sağlıklı bir dünya ve sivrisineklerden uzak günler dileyerek anmak isteriz.”

Yorum ve Önerilerimiz:
Doğada sadece insanların olmadığını mikroorganizmaların tarihinin bile milyar yıllara dayandığını, diğer canlı türlerinin giderek azalmasının bizlerin aleyhine olduğunu, onları yok etmekle aslında insanlığın yok olacağının bilincine bir an önce varmamız gerekir. “Çevresel Felaketler ve Küresel Isınma;” sivrisineklerin aktivasyonunu ve popülasyonunu arttırdığını artık görebiliyoruz. Aynı zamanda ilaçlara dirençli sivrisineklerin çoğaldığını belirtmekte yarar görüyorum. Bize birşey olmaz, tropikal hastalıklar biz etkilemez deme imkanımız kalmadı…

Sözlerimizi halkımızın sıtma’dan neler çektiğini anlatan Cezayir türkü sözleri ile bitirelim…

Mezarımın üstünde boz otlar bitsin
O gerdanın üstüne örenler çöksün
Çok değil bir defa sıtma da tutsun
Sıtmanı da ben bağlarım Cezayir…

Sevgilerimle…

Nuri ŞAHİN baskenthaber.org nurisahin0638@gmail.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.