Dolar 45,8977
Euro 53,2705
Altın 6.483,99
BİST 13.662,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 21°C

Hayvanları Koruma Derneği (HAKDEM) Başkanı Reyhan Elbirliler dikkat çekti: – Mustafa AKGÜL Başkent Haber

Hayvanları Koruma Derneği (HAKDEM) Başkanı Reyhan Elbirliler dikkat çekti: – Mustafa AKGÜL Başkent Haber
21 Kasım 2025 18:50

Hayvanları Koruma Derneği (HAKDEM) Başkanı Reyhan Elbirliler, geçtiğimiz hafta düzenlenen bir halk meclisinde Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ın Sarıalan Mevkii Toplama Kampı ile ilgili açıklamalarına dikkat çekti. Elbirliler, toplantı sonrası yaptığı değerlendirmelerde hem gönüllülerin uyarılarını hem de bölgede yaşanan gelişmeleri ulusal kamuoyuna duyurdu.

Elbirliler, Belediye Başkanı Durbay’ın toplantı sırasında “Valilik emriyle hayvanları Sarıalan’a taşımak zorunda olduklarını, ancak alanın şu anki hâliyle elbette kullanıma uygun olmadığını, gerekli düzenlemeler tamamlandıktan sonra kullanılacağını” ifade ettiğini hatırlattı.

Ancak toplantıdan yalnızca birkaç gün sonra, pazar günü yaklaşık 180 köpeğin Sarıalan’a götürüldüğünü belirterek şu uyarıyı yaptı:

“Sarıalan bu hâliyle hayvan toplamaya uygun değildir; oraya konacak her hayvanın kısa sürede ölmesi işten bile değildir. Manisa’da yıllardır sahipsiz hayvanlara emek veren herkes biliyor ki Sarıalan hayvanların sağlıklı yaşamasına uygun hazırlanmadı ve bu hâliyle toplamalar devam ederse büyük bir felakete hazırlanıyor.”

“Sarıalan Toplama Kampı bir yaşam alanı değil, hayvanları tehlikenin içine atan bir projedir.”

HAKDEM Başkanı Reyhan Elbirliler, Sarıalan Mevkii Toplama Alanı ile ilgili çok net ve sert uyarılar yaptı:

“Biz bu şehri yıllardır sokak sokak dolaşıp canların yaralarını saran insanlar olarak söylüyoruz: Sarıalan Toplama Kampı bir yaşam alanı değil, hayvanları tehlikenin tam içine atan bir projedir.”

“Görünmeyen bir gönüllü ordusu var – artık duyulmak istiyoruz”

Elbirliler, Manisa’daki gönüllü ağının yıllardır olduğu gibi bundan sonra da pes etmeyeceğini belirterek şöyle konuştu:
“Manisa’da her gün sokakta, yaralı canların başında duran yüzlerce gönüllü var. Bu insanlar yıllardır hiçbir kurumdan destek görmeden mücadele ediyor. Bugün sadece bir alanı değil, gönüllülerin emeğini de savunuyoruz.”

Gönüllülerin karar süreçlerinden dışlanmasının kabul edilemez olduğunu da vurguladı:

“Bir karar verilecekse, bir tesis kurulacaksa bu mücadeleyi veren gönüllüler dışlanamaz. Hayvanlar için ölüm kararı alınmasına ve hayvanların kaderiyle oynanmasına müsaade etmeyeceğiz.”

“Sarıalan çamur, hastalık ve kaos demektir”

HAKDEM gönüllüleri, Sarıalan Mevkii Toplama Kampı’na ilişkin tespitlerini şöyle aktardı:

* “Toplama alanı vadi şeklinde, tüm yağmur suyu oraya akıyor.”
* “Hayvanlar sürekli çamur ve enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalacak.”
* “Güvenlik yok, altyapı yok, sadece çitle çevrili dar bölmeler var.”
* “27 kilometrelik mesafe ve sedasyon zorunluluğu hayvan sağlığı için çok ciddi tehdit.”

Gönüllüler, “Bu yer barınak değil, kontrolsüz bir toplama alanı. Oraya hayvan toplama devam ettikçe toplu ölümler kısa sürede başlar.” değerlendirmesinde bulundu.

“Topla–öldür–topla döngüsü hayvanlara biçilen ölüm cezasıdır”

Elbirliler, sokak hayvanlarının “tehlikeli” gibi gösterilmesine tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:
“15 yıldır aynı mahallede yaşayan, çocuklarla büyüyen, insanlarla uyumlu köpekleri bir gecede tehlikeli ilan edemezsiniz. Bu adaletsiz bir etiketlemedir.”

“Yasal baskı var – ama bu hayvanlar sahipsiz değil”

Belediye yetkililerinin “yasal zorunluluk” gerekçesine karşılık Elbirliler şunları söyledi:
“Evet, yasalar var. Ama hiçbir yasa, bir canı çamurlu bir vadinin ortasına terk etmeye izin vermez. Hukuku da vicdanı da doğru okuyalım.”

“Kısırlaştırma politikası yıllarca yok sayıldı”

Elbirliler, geçmiş yönetimlerin kısırlaştırma konusundaki eksikliklerine dikkat çekerken:

“Şehzadeler’de göreve gelindiğinde tek bir kapsamlı veri yoktu, sistem yoktu. Bu yılların ihmali. Bedelini hayvanlara ödetemezsiniz.” dedi.

“Bu şehir acıları yaşadı – tekrar ettirmeyiz”

HAKDEM gönüllüleri, geçmişte dar padoklarda yaşanan ölümleri hatırlatarak şu uyarıda bulundu:

* “Bu şehir o acıları yaşadı.”
* “Aynı hataların tekrarına izin vermeyeceğiz.”

Son mesaj: “Hayvanlar yalnız değil – Manisa’da biz varız”

Basın açıklaması, HAKDEM Başkanı Reyhan Elbirliler’in şu çağrısıyla sona erdi:

“Bilim dışı hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğiz. Sarıalan Toplama Kampı bize göre ölüm kampı; bu hâliyle kabul edilemez.
Şehzadeler Belediye Başkanı Sayın Gülşah Durbay’ı, sosyal medyaya yansıyan ifadelerinin arkasında durmaya ve masum hayvanların vebalini almayacak şekilde gereken ne ise yapmaya davet ediyoruz.
Yaparken de hayvanseverlerle iş birliği içinde olmaya çağırıyoruz.
Manisa’daki her can için mücadelemiz devam edecek.”

#MustafaAkgülEğitimciYazar

#BaşkentHaberGenelYayınYönetmeni

#OkuyalımOkutalımFarkındaOlalımTÜRKİYEM.

mustafaakgul06@gmail.com
Tel:05052762754

Eğitimci Yazar Mustafa Akgül mustafaakgul06@gmail.com Nevşehir'in  Ürgüp İlçesi  Ayvalı(Aravan) Köyün'de doğmuş,ilkokula başladığı yıl Kapadokya'nın sihirli,mistik dünyasından Ankara'ya göçmüştür. İlk ve ortaokulu Kayaş'ta lise eğitimini Atatürk Lisesi'nde tamamlamıştır Hacettepe İstatistik'ten ayrılıp Gazi Üniversitesi İşletme'yi bitirmiş aynı üniversitede yüksek lisansa başlamış ve halen Hacı Bayram Üniversitesi Sosyal Bilimler İşletme Yüksek Lisans öğrencisidir , Anadolu Üniversitesi  Kamuyönetimi Bölümü'nüde bitiren Mustafa Akgül,yerel ve ulusal basında dönem dönem güncel olaylara ve eğitime ilişkin yazılar yazmaktadır Halen ilkokul öğretmenliği yapan Mustafa Akgül'ün bir grup öğretmen arkadaşı ile birlikte çıkardığı "Katre-i Hatıra",isminde öğretmen anıları kitabı, "Heybe" isminde şiir kitabı ve "Renkler Konuşuyor-Birlikte Güzeliz" isminde çocuk kitabı vardır. Şuanda da 'Başkenthaber.Org'da genel yayın yönetmenliği konusunda danışmanlık yapmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.