Dolar 35,6592
Euro 37,1463
Altın 3.156,24
BİST 10.136,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
8°C
Hafif Yağmurlu
Cum 7°C
Cts 8°C
Paz 9°C
Pts 9°C

Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Yemek Davasında ‘MEB’in Yükümlülüğü Değil’kararı!! -HABER Mustafa AKGÜL

Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Yemek Davasında ‘MEB’in Yükümlülüğü Değil’kararı!! -HABER Mustafa AKGÜL
30 Mart 2024 20:36

Ankara 3. İdare Mahkemesi, okullarda ‘bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek’ verilmesi için Millî Eğitim Bakanlığı’na açılan davayı reddetti. Kararda, “Devletin çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü bulunmuyor” denildi.

Ekmek ve Gül’ün çağrısını yaptığı “Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı!” kampanyası kapsamında Tuzluçayır Kadınları Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığına dava açılmıştı. Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda davanın reddine karar verildi.

Mahkeme heyeti verdiği kararda “kaynakların sınırlı olduğunu”, “eğitim hakkı da dahil olmak üzere sosyal ve ekonomik hakların gerçekleştirilmesinin ölçüsü konusunda, yasama organının bir takdir yetkisi olduğunu” ifade ederek “Devletin okullarda eğitim alan tüm çocuklara ücretsiz yemek sağlama gibi bir pozitif yükümlülüğü bulunmadığına” karar verdi.

Ekmek ve Gül’ün aktardığına göre, verdiği kararda Anayasa’dan, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Mahkemesi kararlarından söz eden Ankara 3. İdare Mahkemesi Türkiye’nin imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesini, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nu da görmezden geldi.

“Eğitimde fırsat ve imkan eşitliğini düzenleyen 8. madde gereği Milli Eğitim Bakanlığı’nın her çocuğun eğitim hakkını garanti altına alma zorunluluğu bulunuyor. Dolayısıyla ilgili kanun Milli Eğitim Bakanlığına somut bir görev yüklüyor. Milli Eğitim Bakanlığı zaten kanunla kendisine verilmiş olan görevi yerine getirmek durumunda olup, bu durum Bakanlığa bir takdir yetkisi vermiyor. Ankara 3. İdare Mahkemesi ise Milli Eğitim Bakanlığının yasayı yerine getirme yükümlülüğünü ‘isterse yapar istemezse yapmaz, biz mahkeme olarak zorlayamayız’ biçimine dönüştürerek, yasayı hiçe sayan bir karar vermiş oldu.”

“Çocuklar okullarda açlıktan bayılırken bu kararı kabul etmiyoruz”

Kararı kabul etmediklerini ifade eden Ekmek ve Gül, her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek verilmesi talebini örgütlemeyi sürdüreceklerini söyledi:

“İnsanca bir yaşam sürdürebilmek için her talebimizde karşımıza çıkartılan “Kaynak yok” bahanesini kabul etmiyoruz. Mahkemenin iktidar adına konuşarak “kaynak yok” demesi, çocuklar okullarda açlıktan bayılırken, açlık yüzünden eğitim hakkına erişimi engellenirken bu kararı kabul etmiyoruz! Sermayedarlara, yandaş vakıf ve tarikatlara halkın cebinden alınan paralarla tüm teşvikler akıtılıyor. Halkın parasının halk için kullanılması, Milli Eğitim Bakanlığının çocukları aç bırakmak gibi bir yetkisi olamayacağını göstermek, okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için mücadeleye devam edeceğiz! Okul okul, iş yeri işyeri, mahalle mahalle, sokak sokak okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek verilmesi talebini örgütlemeyi sürdüreceğiz.”
HABER VE FOTO: SES Eşitlik,Adalet,Kadın Platformu,Kadın Gündemi

#MustafaAkgülEğitimciYazar

#BaşkentHaberGenelYayınYönetmeni

#OkuyalımOkutalımFarkındaOlalımTÜRKİYEM.

mustafaakgul06@gmail.com
Tel:05052762754

Eğitimci Yazar Mustafa Akgül mustafaakgul06@gmail.com Nevşehir'in  Ürgüp İlçesi  Ayvalı(Aravan) Köyün'de doğmuş,ilkokula başladığı yıl Kapadokya'nın sihirli,mistik dünyasından Ankara'ya göçmüştür. İlk ve ortaokulu Kayaş'ta lise eğitimini Atatürk Lisesi'nde tamamlamıştır Hacettepe İstatistik'ten ayrılıp Gazi Üniversitesi İşletme'yi bitirmiş aynı üniversitede yüksek lisansa başlamış ve halen Hacı Bayram Üniversitesi Sosyal Bilimler İşletme Yüksek Lisans öğrencisidir , Anadolu Üniversitesi  Kamuyönetimi Bölümü'nüde bitiren Mustafa Akgül,yerel ve ulusal basında dönem dönem güncel olaylara ve eğitime ilişkin yazılar yazmaktadır Halen ilkokul öğretmenliği yapan Mustafa Akgül'ün bir grup öğretmen arkadaşı ile birlikte çıkardığı "Katre-i Hatıra",anı ve "Heybe" isimli şiir kitabı vardır Şuanda da 'Başkenthaber.Org'a' genel yayın yönetmenliği konusunda danışmanlık yapmaktadır.  
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.