Dolar 45,5447
Euro 53,0655
Altın 6.675,87
BİST 14.369,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 18°C

Gürer: Hayvan hastalığı deyip geçmeyin size de bulaşır

Gürer: Hayvan hastalığı deyip geçmeyin size de bulaşır
5 Haziran 2022 15:09

Gürer, sordu Bakan Kirişçi yanıtladı…

2642 işletmede brusella ve tüberküloz gibi hayvan hastalıklarına rastlandı.

Gürer” Hayvan hastalığı deyip geçmeyin size de bulaşır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçen yıl 2 bin 642 işletmede tüberküloz ve brusella hastalıklarına rastlandığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvanlarda tüberküloz ve brusella gibi hastalıkların sayısal verileri ile hastalıklarla mücadele eden besicilere veriler desteklerin açıklanması için, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Tüberküloz ve Bruselloz hastalıkları gibi hayvan hastalıklarına 2021 yılında kaç hayvanda kaç ilde rastlanmıştır?
Hastalık görülen işletme sayısı kaçtır besicilere bu konuda destek var mıdır?
Döl verimi düşüklüğünün önlenmesi için yapılan çalışmalarda istenen hedefe ulaşılmış mıdır?
Buzağı, kuzu ve oğlak ölümleri 2021 yılında sayı ve oranları dünya ortalamasına göre durum nedir?”

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vahit Kirişçi, 2021 yılında toplam 2 bin 642 işletmede söz konusu hayvan hastalıklarının tespit edildiğini belirtti.
Sığırlarda döl veriminin artırılmasına yönelik olarak 2018 yılında Döl Verimi İzleme Sistemi (DÎVlS) oluşturulduğunu anlatan Bakan Kirişçi, açıklamasında şunlara değindi:
“ Büyükbaş hayvancılık işletmelerindeki suni tohumlama uygulamaları, bu sistem üzerinde takip edilerek düvelerin buzağılama yaşı ile iki buzağılama arası süreleri değerlendirilmektedir. Döl veriminde başarıya ulaşmak için sığırlarda bakım, besleme ve kızgınlık takipleri konusunda ilçe ve köy bazlı eğitimler yapılmakta olup, DİVİS’ten alınan güncel verilere göre düvelerin buzağılama yaşı 26,6 ay, ortalama buzağı aralığı 410 gündür…”

Dedi.

HAYVANDAN İNSANA BULAŞIR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer hayvan hastalıklarının yalnız hayvanlara değil insana bulaştığında ölümcül etkisi olduğunu belirtip hayvan hastalığı deyip geçilmeyecek kadar önemli olduğunu söyledi. Hayvan hastalıkları ile yüzlerce hayvan ölüp Ya da şartlı kesime gönderildiğine dikkat çeken Gürer bazı hayvan hastalıklarının insana bulaşmasının ölümle sonuçlandığı akıldan hiç çıkarılmamalıdır .Bu nedenle Zoonotik hastalıklarla etkili, etkin mücadele sürdürülmelidir .Hayvan hastalıklarına karşı hayvan yaşam alanı ahırlar yanında veteriner,aşı,kontrol hizmetleri aksatılmamalıdır .Sağlık Bakanlığı   Yazılı sorularıma verdiği yanıtlarda  2017 yılında 6 bin 457 bruselloz, 37 şarbon, 14 tüberküloz ve bir kuduz vakası,
2019 yılında brusella hastalığından şüpheli 18 bin 839 kişi, şarbon hastalığından şüpheli 430 kişi, sığır tüberkülozu hastalığından 16 (geçici veri) kişi, kuduz hastalığından 2 kişi sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğini  açıklamıştı. Bu hastalığın hayvandan bulaştığı şüphesi ile açığa çıkan rakamlar. Birde hayvandan bulaştığını fark etmeden hastalığı yaşayanların olabileceği de unutulmamalıdır .Hayvandan bulaşan hastalıkların önlenmesi yolu toplumun daha çok bilinçlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması ile sağlanabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

HAYVAN KAYIPLARI EN AZA İNDİRİLMELİ
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer Bakanın Buzağı, kuzu ve oğlak ölümleri 2021 yılında sayı ve oranları dünya ortalamasına göre durum nedir?” sorusunu yanıtsız bırakmasını da eleştirdi. Gürer Buzağı ölümleri  önlense  hayvan açığımız sona erer. Dünya ortalaması üzerinde buzağı, kuzu ve oğlak telefi var. Son dönemde gebe inekler kesimi ile doğum aşamasında yüzlerce buzağı yok oldu. Ortalama 5 kez doğurgan inekler kesime gitti. Bakanlığa bağlı  tarım işletmelerinde  dahi Sayıştay dünya ortalaması üzerinde hayvan ölümü varlığını saptadı.11 milyon aşı ithal etmemize karşı hayvan hastalıkları önlenememesi ve buzağı,kuzu,oğlak  ölümleri sürmesi düşündürücüdür .Bu bağlamda önlemler artırılmalıdır. Bakanlık veriler olumlu olsa açıklardı. Olumsuz olunca soru yanıtsız bırakılmıştır” diye konuştu.

Nuri ŞAHİN baskenthaber.org nurisahin0638@gmail.com
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.