Dolar 32,3722
Euro 34,7418
Altın 2.394,19
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 19°C

Bulunamayan Bir İhbarcının, Kanıtlanmayan İddiasıyla: Mine Özerden 700 Gündür Tutuklu -HABER Mustafa AKGÜL

Bulunamayan Bir İhbarcının, Kanıtlanmayan İddiasıyla: Mine Özerden 700 Gündür Tutuklu -HABER Mustafa AKGÜL
19 Nisan 2024 19:04

MLSA Dava İzleme Koordinatörü Semra Pelek, Gezi davası kapsamında tutuklanan ve 18 yıl hapse mahkûm edilen Mine Özerden’in neden, nasıl 700 gündür tutuklu olduğunu yazdı. Pelek yazısında Özerden’in kanıtlanamayan bir iddia nedeniyle 700 gündür mahkum olduğunu söyledi.

Semra Pelek / MSLA

Mine Özerden açısından Gezi Davası bir ihbarla başladı. Ancak, ihbarcı bulunamadı. İddiaları vergi başmüfettişlerince araştırıldı ve hazırlanan raporda, “bu iddialarla ilgili bir tespit yapılamadığı” belirtildi. Gezi Davası’na bakan mahkeme, suçlamalara delil gösterilen telefon dinlemelerinin yasal olmadığına karar verdi. Ancak, Özerden de 18 yıla mahkûm edildi, iki yıla yakın süredir cezaevinde….

“Bunu defalarca söyledim, tekrar söyleyeceğim: Neden burada olduğumu hâlâ anlayamıyorum, bunu bana mantıklı anlatabilecek bir Allah’ın kulu da çıkmadı hâlâ.”

Mine Özerden, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi Davası’nın, 8 Ekim 2021 tarihli celsesinde yaptığı savunmasına bu cümleyle başladı. Davanın, 17 Ocak 2022 tarihli celsesindeki savunmasında da Özerden aynı soruyu sordu. Aslında Özerden, Gezi Davası’nda, ilk kez hâkim karşısına çıktıkları 25 Haziran 2019 tarihli ilk celseden itibaren, her duruşmada aynı soruyu sordu. Fakat aradan geçen yıllarda, tüm dava süreci boyunca bir yanıt alamadı.

Sonunda Mine Özerden’in avukatı bu konuda mahkeme kanalıyla savcılıktan açıklama talep etti. Ancak, mahkeme talebi reddetti: “Sanık Mine Özerden müdafinin, müvekkili yönünden hangi fiillerin, hangi suçun isnat edildiğine ilişkin Cumhuriyet Savcısı tarafından açıklama yapılması talebinin reddine…”

Kısacık ret cümlesinde mahkeme gerekçesini açıklamadı. Oysa Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre her sanığın savunmasını etkin şekilde yapabilmesi için “meramını anlatabilme hakkı” var. Bu hakkın kesinlikle vazgeçilemez olan üç temel unsurundan ilki ise sanığın “bilgilendirilme hakkı.” Yani savcılar ve mahkemeler, adil bir yargılama yapabilmek için sanığa hangi suçlamaların yöneltildiğini açıklamak zorunda. Yasalar çok açık ama bu hak Mine Özerden’e tüm yargılama boyunca verilmedi, yargı mantıklı tek bir açıklama yapmadı.

“Birisi Mine Özerden’e iftira atmış olmalıydı, çünkü bir sabah tutukladılar onu”

Elbette şu soru sorulabilir burada: Savcının, üstelik “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “bu teşebbüse yardım” gibi ciddi suçlamalarla hazırladığı, sonunda öne sürülen savlarla Osman Kavala’nın müebbet; Mine Özerden, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın 18 yıl gibi çok ağır cezalara mahkûm edilmesine neden olan 657 sayfalık Gezi Davası iddianamesinde, yıllarca süren yargılamanın binlerce sayfayı bulan klasörlerinde veya üst mahkeme olan Yargıtay’ın kararlarında bu sorunun yanıtı yok mu?

Hayır, yok!

Günlerinizi Gezi Davası dosyasını inceleyerek geçirdiğinizde elinizde sadece tek bir soruyla kalıyorsunuz: Mine Özerden neden cezaevinde?

Ve bu sorunun yanıtını bulamıyorsunuz.

Dosyayı satır satır inceledikten sonra insanın aklına sadece Kafka’nın Dava isimli romanı geliyor. O kadar ki kitabın ilk cümlesinde romanın kahramanı Josef K. yerine Mine Özerden’in ismini bile yazabilirsiniz: “Birisi Mine Özerden’e iftira atmış olmalıydı, çünkü fena bir şey yapmamış olmasına rağmen bir sabah tutukladılar onu.”

İşte, bugün sadece sanıkların değil, tüm toplumun ifade ve toplanma özgürlüğü karşısında bir heyula gibi duran dava, Mine Özerden açısından tam olarak böyle başladı.
KAYNAK:SES Eşitlşk,Adalet,Kadın Platformu Bülteni

#MustafaAkgülEğitimciYazar
#BaşkentHaberGenelYayınYönetmeni

#OkuyalımOkutalımFarkındaOlalımTÜRKİYEM.

mustafaakgul06@gmail.com
Tel:05052762754

Eğitimci Yazar Mustafa Akgül mustafaakgul06@gmail.com Nevşehir'in  Ürgüp İlçesi  Ayvalı(Aravan) Köyün'de doğmuş,ilkokula başladığı yıl Kapadokya'nın sihirli,mistik dünyasından Ankara'ya göçmüştür. ilk ve ortaokulu Kayaş'ta lise eğitimini Atatürk Lisesi'nde tamamlamıştır Hacettepe İstatistik'ten ayrılıp Gazi Üniversitesi İşletme'yi bitirmiş aynı üniversitede yüksek lisansa başlamış ve halen Hacı Bayram Üniversitesi Sosyal Bilimler İşletme Yüksek Lisans öğrencisidir , Anadolu Üniversitesi  Kamuyönetimi Bölümü'nüde bitiren Mustafa Akgül,yerel ve ulusal basında dönem dönem güncel olaylara ve eğitime ilişkin yazılar yazmaktadır Halen ilkokul öğretmenliği yapan Mustafa Akgül'ün bir grup öğretmen arkadaşı ile birlikte çıkardığı Katre-i Hatıra,anı ve Heybe isimli şiir kitabı vardır Şuanda da Başkenthaber.Org'un haber editerlüğü görevini yürütmektedir  
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.