Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
26°C
Parçalı Bulutlu
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

VATANDAŞ ÇANAKKALE’DE JES İSTEMİYOR! -HABER Mustafa AKGÜL

VATANDAŞ ÇANAKKALE’DE JES İSTEMİYOR! -HABER Mustafa AKGÜL
25 Temmuz 2024 20:26

ÇANAKKALE’DE BİNLERCE HEKTAR JES İHALESİNE ÇIKARILIYOR, ÇANAKKALELİLER MÜCADELEDEN VAZGEÇMİYOR!
Çanakkale İl Özel İdaresi, 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak işletme sahasını 24 Temmuz’da saat 13.30’da birer dakika ara ile ihale edeceğini duyurdu. İhale edilecek alanlar Ayvacık (Behram ve Gülpınar olmak üzere 4 ayrı alan), Ezine (9 ayrı alan),Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçelerinde yer alıyor.
Söz konusu 36 adet Jeotermal Alan İhalesinin iptali için, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Dalyan ve Geyikli Sakinleri ve Assos Dostları olarak topladıkları 1500’e yakın imzayı Çanakkale İl Özel İdaresi’ne götürüp teslim ettiler. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin ile görüşen grup ihalenin iptalini istedi. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı.
Jeotermal kaynak açısından zengin olan Çanakkale ili, uzun süredir enerji şirketlerinin kuşatması altında. Hali hazırda Ayvacık Tuzla köyü civarında çalışmakta olan BABADERE JES (MTN), İDA JES (Yerka), TRANSMARK JES (Transmark), TUZLA JES (ENDA) adlı dört adet jeotermal enerji santrali var. Ayrıca, ÇED süreci devam eden jeotermal kaynak arama ve jeotermal enerji santralları projeleri var.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan yaptığı açıklamada, “Bu projelere karşı mücadelemizi sürdürürken daha önce ihalesini iptal ettirdiğimiz alanların ihalesi yeniden gündeme geldi. Çanakkale İl Özel idaresi, 13/07/2017 tarihinde 21 adet, 28 Şubat 2019 tarihinde de 17 adet sahanın ihalesi için duyuru yapmış, 2019 ihalesi, Derneğimizin de içinde yer aldığı “Çanakkale’de JES’lere Hayır” platformumuzun yoğun mücadelesi sonucunda iptal ettirilmişti. Köylerde bilgilendirme toplantıları yapmış, yöre halkından imza toplamış, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ile görüşerek imzalarımızı teslim etmiş ve CİMER üzerinden de itirazlarımızı yapmıştık. Yoğun mücadelemiz sonucunda Çanakkale Valiliği ihaleyi iptal etmek durumunda kalmıştı. Ancak söz konusu sahalar yenileriyle birlikte tekrar ihale ediliyor. Ayvacık İlçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan santrallar, yöre halkının şikayetlerine konu olmuş, tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenmiş, Tuzla Çayı’nda balık ölümleri gerçekleşmiştir. Aydın, Salihli, Denizli civarındaki santralların yol açtığı zararlar ve olumsuz etkileri ile ilgili çok sayıda bilimsel rapor mevcuttur. DSİ’nin EGE bölgesindeki JES’lerin etkilerine ilişkin raporlarında yeraltı sularındaki arsenik gibi ağır metal kirliliğinin artışlarına dikkat çekilmiştir. Çanakkale CHP İl Genel Meclisi Üyesi Güneş Pehlivan’ın basında yer alan açıklamasından “İl Özel İdaresi’nin ihale etme hakkının 5000 hektar olduğu, oysa ihale edilecek toplam alanın bu miktarın neredeyse 20 katı olduğu, bu durumun usulsüz olduğu” gibi bir sonuç çıkmaktadır. 36 İhalenin ayrı ayrı yapılmasının 5000 hektar limitini aşmak için bir arkadan dolanma ve usulsüzlük olduğu gibi bir sonuç çıkıyor. İhale duyurusu 13 Temmuz’da yapıldı. İl Genel Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran CHP’li İl Genel Meclisi üyeleri ihale kararı alınırken bu durumu bilmiyorlar mıydı? Nasıl bir tavır aldılar? Grup olarak, Kamuoyuna bir açıklama yapma yükümlülükleri var.” dedi.
Doğan, Resmi Gazete’de yer alan İhale ilanının altında “İl Encümeni İhaleyi Yapıp yapmamakta Serbesttir”. yazdığının altını çizerek “Bizler İl Encümeni’nden ihaleyi yapmamalarını istiyoruz. Vatandaş da itiraz ediyor, bunu da dile getirsinler.” dedi.

https://www.resmigazete.gov.tr/ilanlar/eskiilanlar/2024/07/20240713-3-4.pdf

JES’ler Masum Değil!
Jeotermal Alan İhalesi İptal Edilsin!

KAZDAĞI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ

Altınoluk Mah. Tekçam Cad. Söğütlü İş Merkezi No: 4 Kat: 3 Edremit/BALIKESİR
Tel: 0532 1597317-0533 4552102 (başkan tel), e posta: kazdagikoruma@gmail.com www.kazdagi.org.tr

#MustafaAkgülEğitimciYazar

#BaşkentHaberGenelYayınYönetmeni

#OkuyalımOkutalımFarkındaOlalımTÜRKİYEM.

mustafaakgul06@gmail.com
Tel:05052762754

Eğitimci Yazar Mustafa Akgül mustafaakgul06@gmail.com Nevşehir'in  Ürgüp İlçesi  Ayvalı(Aravan) Köyün'de doğmuş,ilkokula başladığı yıl Kapadokya'nın sihirli,mistik dünyasından Ankara'ya göçmüştür. İlk ve ortaokulu Kayaş'ta lise eğitimini Atatürk Lisesi'nde tamamlamıştır Hacettepe İstatistik'ten ayrılıp Gazi Üniversitesi İşletme'yi bitirmiş aynı üniversitede yüksek lisansa başlamış ve halen Hacı Bayram Üniversitesi Sosyal Bilimler İşletme Yüksek Lisans öğrencisidir , Anadolu Üniversitesi  Kamuyönetimi Bölümü'nüde bitiren Mustafa Akgül,yerel ve ulusal basında dönem dönem güncel olaylara ve eğitime ilişkin yazılar yazmaktadır Halen ilkokul öğretmenliği yapan Mustafa Akgül'ün bir grup öğretmen arkadaşı ile birlikte çıkardığı "Katre-i Hatıra",anı ve "Heybe" isimli şiir kitabı vardır Şuanda da 'Başkenthaber.Org'a' genel yayın yönetmenliği konusunda danışmanlık yapmaktadır.  
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.